top of page

ONDERZOEKPROCES

Miniatuur musea's + Kunstenaar die met miniatuur werkt

G.I.P.

Reflex miniatuur museum: 

Het Reflex miniatuur museum is een initiatief van Ria en Lex Daniëls. Het "mini-museum" is ontstaan doordat ze zijn begonnen met het verzamelen van miniatuur kunstwerken. Ondertussen bestaat de collectie uit ongeveer 1500 miniatuur kunstwerken van meer dan 500 kunstenaars van 49 verschillende nationaliteiten. Hierdoor geeft het museum een bijna compleet beeld van de moderne kunst. Het museum bestaat ondertussen uit 4 verdiepingen, dat hiervoor speciaal ontworpen is door 2 Franse architecten. Er is werk van internationaal bekende kunstenaars zoals Arman, Joseph Beuys, Botero, Sam Francis, Yves Klein, Edward Kienholz, Roy Lichtenstein, Annie Leibovitz, Mel Ramos, Daniel Spoerri en Sol LeWitt. En Nederlandse kunstenaars zoals Karel Appel, Donna Corbani, Jan Cremer, Pieter Defesche, Peter Klashorst, Roger Raveel, Anton Rooskens, Marte Roling, Rob Scholte, Co Westerik en vele anderen.

Bron: http://www.corbani.com/miniatuurmuseum.htm

Museum to scale 1/7 : 

Museum to scale 1/7 is een initiatief van Ronny Van de Velde dat vorm gegeven wordt door kunstenaar Wesley Meuris. Het Museum op schaal bestaat uit meer dan 100 miniatuurzalen op schaal 1/7 gewijd aan Belgische kunstenaars en Belgische artistieke bewegingen. Thematische en historische ensembles rond het symbolisme, het surrealisme, de fotografie, de Cobra-beweging, de abstracte en minimale kunst leiden naar Belgische hedendaagse kunstenaars die elk hun eigen zaal op een originele manier ingericht hebben. De deelnemende Belgische kunstenaars zijn o.a. Jan Fabre, Jan De Cock, Pierre Alechinsky, Koen Van Mechelen, Ann Veronica Janssens, Michel François, en ook Angel Vergara, Johan Muyle, Luc Deleu, Luc Tuymans en vele anderen.

Bron: https://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/museum-to-scale-1-7

Slinkachu: 

Slinkachu is een streetartist die werkelijk een andere betekenis geeft aan streetart. Hij houdt zich niet zozeer bezig met schilderwerken of het maken van kunstwerken met behulp van diverse materialen. Slinkachu heeft zich gespecialiseerd in het maken van miniaturen. Hij gebruikt plaatsen in de stad, in de natuur of zelfs in woningen om kunstwerken van bijzonder klein formaat te maken, met taferelen en poppetjes in minuscuul formaat.

Bron: https://www.street-art.nl/tag/slinkachu/

Kunstenaars die werken rond mijn thema

Creatievelingen uit de Rupelstreek: 

Verschillende kunstenaars uit de Rupelstreek hebben een kunstwerk gemaakt uit afval om de de plasticsoep in de rivieren, zeeën en oceanen aan te klagen. De leerlingen van de Kunstacademie Niel (KAN), de cliënten van De Cirkel, maar ook bekende kunstenaars als Zjos Meyvis uit Hemiksem, Magali Perbal uit Schelle en Anny De Bie uit Boom hebben met plasticafval kunstwerken gemaakt. 

Bron: https://www.hln.be/in-de-buurt/boom/creatievelingen-maken-kunst-uit-afval-tijd-om-iets-te-doen-aan-plasticsoep-in-rivieren~a233c83d/

Willy Verginer: 

De Italiaanse kunstenaar Wily Verginer maakt houten kunstwerken en schildert die voor een deel, om zo onze tekortkomingen en de manier waarop we de natuur kapot maken te benadrukken. De specifiek geplaatste verf doet denken aan milieuvervuilende stoffen en producten. Zo verwijst het zwart naar olie waar onschuldige dieren mee in aanraking komen. De verf is zo verdeeld dat het de tweestrijd tussen mens en natuur laat zien.

Bron: https://www.vice.com/nl/article/43dy9p/sculpturen-met-een-dikke-laag-milieuvervuiling

Philippe Echaroux: 

De Franse kunstenaar Philippe Echaroux projecteerde in 2017 portretten van indianen in de Braziliaanse jungle om aandacht te vragen voor toenemende ontbossing in het Amazonegebied.

Bron: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bezorgd-maar-strijdbaar-zo-spreken-deze-brazilianen-over-het-beschermen-van-de-amazone~b4f88639/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Triënnale voor hedendaagse kunst in Brugge: 

In de voetsporen van de Triënnales uit de jaren 1960-1970 , zet Brugge een gloednieuwe Triënnale op voor hedendaagse kunst en architectuur in de publieke ruimte van de historische binnenstad. In totaal werken meer dan veertig kunstenaars, architecten, wetenschappers en beleidsmakers uit binnen- en buitenland rond het thema van de Triënnale: de actuele globale verstedelijking. Om de thematiek van de verstedelijking te verscherpen stelt de Triënnale de fictieve vraag: wat kunnen de gevolgen zijn voor het huidige Brugge indien de 5 miljoen toeristen die er jaarlijks komen, er plots blijven wonen? Dan wordt Brugge eensklaps een snelgroeiende multiculturele megapolis, met alle mogelijkheden en uitdagingen die daarbij horen. Het zou onvermijdelijk leiden tot problemen met huisvesting, ecologie, mobiliteit en energie, maar tegelijkertijd een enorme dynamiek op gang brengen en de stad doen bruisen van culturele diversiteit en menselijk potentieel. De kunstwerken en persoonlijke verhalen van kunstenaars, architecten, wetenschappers, beleidsmakers en publiek worden met elkaar in verband gebracht. Het resultaat is een reeks nieuwe verhalen over Brugge als tijdelijke imaginaire megapolis, een stad waarin alle steden samensmelten.

Bron: https://www.focus-wtv.be/nieuws/brugge-stelt-tri%C3%ABnnale-voor-hedendaagse-kunst-voor

Voorbeelden van kunststijlen

Voorbeelden van mijn thema dmv afbeeldingen en cartoons

© 2019 by T.D. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page