top of page

(Corona) VRAAGJES STAAN ONDER HET TEKSTJE

Sam Dillemans

Sam Dillemans: 

Sam Dillemans,is een Belgische kunstenaar die in 1965 geboren is in Leuven en momenteel werk -en woonachtig is in Antwerpen. Op jonge leeftijd was hij al gefascineerd door Vincent Van Gogh en begon hij met schilderen. Hij heeft jaren in Academies de werken van de Oude Meesters bestudeerd en nagemaakt en heeft hierna ook zelf les gegeven aan de Academie van Antwerpen. Tot op de dag van vandaag haalt hij de inspiratie voor zijn werken nog bij de Oude Meesters. Hij heeft ondertussen verschillende reeksen gemaakt zoals De Boksers, De Schrijvers, Landschappen en een reeks over de Eerste Wereldoorlog.

Hoe ziet het werkritme van Dillemans er dagelijks uit?

- Hij schildert 6 dagen per week voor een 10 a 12 uur per dag, dit kan dus bv. van 17u tot 3u 's nachts zijn. Bij het nachtwerk heeft hij het voor hem bijna poëtische voordeel dat hij het gevoel heeft van de planeet te verdwijnen. Hij neemt het schilderen zeer ernstig en is dit ritme begonnen op 14 jarige leeftijd.

Verklaar zijn uitspraak: als ik teken duw ik op de rem van de tijd..

- Hij heeft het gevoel te verdwijnen van zichzelf, alsof de belast van het eigen zijn verdwijnt. Door te schilderen vergeet hij de dagdagelijkse kleine zorgen en kan hij zich uren in een sfeer van totale gratie en gewichtloosheid bevinden. Na zijn ondertussen +/- 30 jaar ervaring vindt hij dat je als kunstenaar pas kan weten wat je doet en kan je in een vast ritme werken zoals hij doet. De eerste +/- 4u als hij schildert corrigeert hij werken of maakt hij deze af, daarna heeft hij in zijn gedachte nieuwe ontwikkelingen om vrijere oplossingen te vinden en die als beloning te uiten in een vrij werk.

Naar welke grote meesters kijkt hij op en waarom?

- Naar onder andere Velazquez, Van Gogh en Picasso:

-> Toen hij 12 a 13 jaar oud was kreeg hij een boek van Van Gogh waarin zijn werken stonden, dit gaf voor hem een buitengewone beleving die hem tot het schilderen heeft gezet.

-> De grote meesters maakte geen politiek geëngageerde schilderijen en hij vindt dat grote kunstenaars dit ook niet nodig hebben.

-> Hij vond in de revolutionaire manier van schilderen bij de oude meesters, een grote inspiratiebron voor zijn eigen werken.

-> Doordat hij de scholing over de meesters heeft doorlopen, is hij een rijker man met meer plastische mogelijkheden.

-> 300 a 400 jaar aan kunstgeschiedenis zorgt voor een scherpe blik op zijn eigen werk.

-> Door zijn kennis is hij van mening dat het schilderij goed moet zijn en je jezelf niet in de boodschap moet verliezen die je wil overbrengen.

-> Hierdoor primeert tijdloosheid in zijn eigen werk.

Wat is zijn talent? En hoe brengt hij dat over, waar?

- Zijn grote talent is dat hij een goed oog heeft, dat wil zeggen dat hij goed kan zien wat goed is aan een schilderij en wat niet. Hij vergeet alles rondom het werk en probeert objectiviteit zo ruim mogelijk te zien. Dit heeft hij ook toegepast toen hij lesgaf aan de Academie van Antwerpen en wanneer er advies aan hem wordt gevraagd door andere Vlaamse kunstenaars.

Hoe herken je een goed werk? = Hij herkent een goed werk... een goed werk overstijgt (leg dit uit)

- Als je voelt dat een werk plastisch goed in elkaar zit en overeind blijft, waar dit ook wordt opgehangen. Een goed werk is altijd goed, waar het ook hangt en los van ruimte en tijd. Als je te lang moet nadenken over waar je welke werken hangt in een expositieruimte, zijn de werken meestal niet zo goed volgens Sam.

Hij is een ambachtsman met een enorme discipline? Verklaar dit.

- Hij is al +/- 38 jaar bezig met kunst. Door zijn scholing in de oude meesters en de kunstgeschiedenis, zal hij hier ook altijd zijn inspiratiebron bij hun vinden. Bij zijn scholing heeft hij ook jarenlang de werken van de meesters bestudeerd en gekopieerd. Hij werkt nu nog met de eerder traditionele wijze. Mede door deze scholing en zijn jarenlange ervaring heeft hij de ambacht weten de bereiken, maar kan deze nu ook verlaten en zijn eigen ding doen met het oog op de ambacht als inspiratie houden. Toen hij 4 jaar met hetzelfde model werkte is hij weer een scholing doorlopen van semi realisme naar het abstracte waarbij hij het model dus ook 4 jaar bestudeerde en dit ook pas na 4 jaar kon verwezenlijken om het realistische los te laten. Hij is ook zelfkritisch , ook al zijn er verschillende werken wel gelukt zal hij blijven doorgaan tot hij ook te vrede is met dat ene werk. Hij is ook geen materialistische man en is dus ook tevreden met de Goddelijke dingen van het leven die gratis zijn. Hij heeft ook niet de behoefte om eerst een plaats in het echt te moeten bezoeken om dit mooi te kunnen weergeven in zijn werken. Wanneer hij schildert heeft hij het gevoel op die plek te zijn of er al geweest te zijn. Hij heeft er dus ook geen nood aan om constant onder de mensen te komen, hij is veel liever binnen om te schilderen. 

-> Ook al staat er altijd muziek op wanneer hij werkt, deze mag niet primeren over zijn werkproces.

-> Hij ziet in alles achtergronden die als drager kunnen dienen van nieuwe werken bv. van een naaktmodel naar een landschap.

-> Hij koopt ook schilderijen van onbekende kunstenaars en gebruikt dit als achtergrond voor eigen reeksen, dit kan je volgens hem ook niet doen als je je vak niet kent.

Kies een werk uit zijn reeks boksers en bespreek naar techniek, formaat, kleur, penseeltoets..

- Titel: Mando Ramos - Carlos Cruz 1968

- Jaar: gemaakt tussen 2003 - 3006

- Afmetingen: 70 x 70 cm

- Bespreking werk: Bij zijn reeks over boksers heeft hij duidelijk de ware aard op het doek weergegeven. Het is duidelijk gemaakt dat het wilde boksers zijn zonder veel kleurgebruik. De werken zijn niet bedoeld om in close up te bekijken, maar wanneer je het geheel van een afstand bekijkt vormen de klodders verf een geheel en zie je wat er zich afspeelt.

Kies een werk uit zijn reeks schrijvers en bespreek dit naar techniek, formaat, kleur, penseeltoets..

- Titel: Colette

- Jaar: gemaakt tussen 2010 - 2013

- Afmetingen: 30 x 24 cm

- Bespreking werk: In zijn reeks over onder andere schrijvers weet hij met enkele klodders verf een portret weer te geven. Ook al gebruikt hij weinig kleur in bepaalde werken, wanneer deze wel van toepassing is komt deze kleur over het gehele werk terug. Ook bij deze werken is het niet de bedoeling om van dichtbij te kijken, maar het geheel te zien.

paint15-15.jpg

Gekozen werk Bokser

eba1ebf4-e4f8-11e9-b5b8-33dbeb87dbd0_web
draw-21.jpg
05-dry.jpg
paint1-1.jpg
draw-33.jpg
paint21-02.jpg

Gekozen werk schrijver

bottom of page